“De har bra blick
för  konstgjorda
ögon”

Dagbladet i Sundsvall
Läs hela artikeln

https://wwwmullersohneco.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2012/09/TrigPage_D3C_9802.jpgSkriv ut

Kort om ögonproteser

Ögonproteser är ett okänt område för de allra flesta, men för de 6 – 7000 svenskar som bär en sådan är vi en del av vardagen.

 

Vi inpassar ögonproteser av glas vilket vi anser vara det materialet som är bäst lämpat. Glas är inte ett organiskt material vilket innebär att det är kompatibelt med kroppens vävnader vilket i sin tur betyder att inga ämnen avges som kan skada eller irritera slemhinnan. Glas är också ett material vars naturliga utseende gör ögonprotesen mycket lik ett vanligt öga.

Att det fungerar bevisas av att vi har tillverkat och inpassat ögonproteser av glas i mer än 150 år sedan vår verksamhet startade i Tyskland år 1860.

En ögonprotes är inte inopererad eller fäst i någon vävnad eller muskulatur utan ligger helt enkelt löstagbar mellan det övre och nedre ögonlocket. Protesen är skålformad och oftast dubbelväggig och ihålig eller så kan den vara formad som ett skal, en s k skalprotes. Om man har den ena eller den andra sorten beror på ögonhålans utformning. En ögonprotes av glas behåller man i ögonhålan och tar bara ut om den behöver rengöras.

Då glasprotesen är ihålig eller består av ett skal varierar vikten efter storlek mellan 1,3 och 3,5 gram. Detta att jämföra med ett vanligt öga vars vikt är ca 9 gram.

Även om en ögonprotes av glas motstår repor betydligt bättre än en ögonprotes av plast så påverkas ögonprotesen ändå av miljön och kommer så småningom att åldras. Vi rekommenderar därför att protesen byts ut med 2 – 3 års mellanrum. Boka då tid på någon av våra mottagningar så inpassar vi en ny protes.