”Fredericks tolvte øje”

Frederick 12 år besöker Århus sjukhus.

Magasinet tætpåkræft

Läs artikeln här

https://wwwmullersohneco.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2015/02/TrigPage_RFclipart-6394.jpgSkriv ut

Barn och ögonproteser

En fråga vi ibland får är om barn kan ha ögonprotes av glas.
Naturligtvis kan de det.

 

När vi har barn på besök kan det vara lite pirrigt hos vår patient. Vad är det som kommer att hända? Vad skall de göra? Ibland är det kanske föräldrarnas oro som präglar besöken, men vi hoppas att vi kan lugna även dem.

När ni kommer till oss berättar vi vad som kommer att ske. Att vi skall titta i ögonhålan för att se hur den ser ut. Vi kanske behöver prova en modell för att känna hur den känns. Sedan skall vi hitta rätt färg bland alla våra proteslådor och till sist skall protesen formas så att den passar vår patient. Mer än så är det inte. Visst kan det ta tid, men då får det göra det.

Barn kan behöva byta protes lite oftare när de växer och är det bra att vet att hos oss får de en ny inpassad protes med sig hem efter första besöket. Det beror på att vi inte behöver göra avgjutningar utan undersöker ögonhålan för att se hur den ser ut. Vi kan även behöva prova några modeller och sedan tillverkar vi protesen som provas och den kan tas med hem direkt. Ett besök i stället för tre kan ha en viss betydelse om ni bor långt från mottagningen.

En annan fördel med glas som material för ögonprotesen är att det inte är ett organiskt material. Därmed har vi eliminerat risken att kroppen skall reagera negativt på protesen.

Om ert barn har fått ögonprotes av plast på sjukhuset finns det inget som hindrar att ni provar hur en ögonprotes av glas fungerar. Beställ en tid till någon av våra mottagningar så inpassar vi en sådan så har ni något att jämföra med.

Om ni har några frågor eller funderingar om ögonproteser och barn så är ni välkomna att kontakta oss. Lämna era uppgifter så kan vår okularist kontakta er.